Nedaudz virzāmies uz priekšu!

9

Posted by Jānis, tas kurš bloga autors | Posted in Apmetums, Griestu pārsegums, Grīda, Situācijas atskaite, Starpsienas | Posted on 16-08-2015

Birkas:, , , , , , , , ,

Darbs dzen darbu. Taču šovasar mazlietiņ esam pieķērušies arī salmu mājas projekta turpināšanai. Stāstu kodolīgi un teorētiskā plānotā darbu secībā.

Grīda. Mājas iekšpusē grīdā jau ievesti 12 m3 ar smalkajām dolomīta šķembām, tās ir noblietētas un izlīdzinātas. Tālāk drīzumā plāns likt uz šķembām 200 mikronu plēvi mitruma aizturēšanai, uz plēves šobrīd izskatās liksim 10 cm putuplastu (zilo EPS nevis XPS), atkal virsū plēvi. Tālāk plānots uzliet Estrich betona klonu kādu 6 cm biezumā. Nobeigumā, domāju, liksim vai nu laminātu vai labu linoleju. Zinu, zinu, ka grīda būs vēsa, taču dēļu grīdai neesmu gatavs nedz morāli, nedz finansiāli.

Griesti. Šobrīd plānoju pie griestu pārseguma sijām no apakšpuses skrūvēt klāt riģipsi – racionālākais apdares materiāls manā skatījumā. Tālāk no bēniņu puses visu griestu platību starp sijām un pie jumta galiem domāju izklāt ar kādu difūzijas membrānu, lai ekovates putekļi neiet šķirbās starp sijām un riģipsi. Tālāk doma par ekovati ~30 cm biezā slānī. Vajadzēs izveidot pacēluma laipas staigāšanai. Pa virsu ekovatei atkal kaut kāda pretvēja plēve, lai vējš bēniņos to nevar izdzenāt.

Sienas. Iekšpusē sienu apdari plānojam turpināt ar ģipša apmetumu. Nav vairs iekšā vēlmes turpināt ar māla apmetumu (tam vajag ļoti daudz laika), kā arī man vairs nav horizontālā maisītāja. Paldies Jēkabam, kas man to bija uz 2 gadiem aizdevis! Ar mālu apmestās sienas nogruntētas ar Sakret TGW dziļo grunti. Tālāk esmu izmēģinājis gan Rotband, gan Rotweiss ģipša apmetumu – abi turas klāt absolūti nevainojami.

Starpsienas. Tās ticamākais veidošu no koka/metāla profilu karkasa un apdarināšu ar riģipša loksnēm. Atkal ātri un vienkārši. Skaņas izolācijai ir doma izmantot to pašu ekovati.

Skurstenis. Šobrīd esam jau sarunājuši, ka nākamnedēļ viens labs meistars atbrauks un samūrēs skursteni līdz galam un izlaidīs to cauri jumtam. Pie skārdniekiem vajadzēs pasūtīt nosedzošās detaļas skrusteņa savienojumam ar šīfera jumtu. Vismaz tas būs izdarīts. Kad būs izveidoti arī grīda un griesti – varētu arī pagaidu krāsniņu ielikt telpā, kas ļautu arī pa rudeni un ziemu darboties ar starpsienu un elektrības tīkla izveidi. Kā meistars pēc fotogrāfijas nokomentēja – esmu pieļāvis kļūdu, ar javu aizsmērējot ciet spraugu starp krāsns pieslēguma keramikas cauruli un keramzīta blokiem. Tai spraugai jābūt neaizmūrētai, lai čaula var staigāt neatkarīgi no blokiem – būs jāizkaļ.

Sienu ārpuse. Pagājušajā gadā pieķēros ar cementa javu paremontēt sadrupušās āra apmetuma vietas gar pamatu lāseni un uz ēkas stūriem. Izkasīju visu drupeno, nogruntēju, aizsmērēju ciet ar apmetumu. Vismaz māla apmetums vairs tālāk nebojājas, nedrūp laukā.
Vēl pieķērāmies, bet vēl nepabeidzām ar otras bēniņu gala sienas aiznaglošanu. Šobrīd beidzās neapzāģētie dēļi, būs jāpasūta. Paredzēts arī izveidot divviru durvis, lai var piekļūt no ārpuses bēniņiem.

Comments (9)

Plēve zem puķika ir lieka. Tāpat saplēsīsi uz šķembam, turklat putiks jau pats par sevi ir izolators (vislabak spundētaid un divās kārtās ar pusplāksnes pārlaidumu). Es vēl visur, kur vajag un jur nevajag sapūtu makrofleksu.
Starp eštrihu un puķiku ar plēvei lielas nozīmes naav. GalvenAis salies izplešanās lenti gar sienàm.
Griestu membrànu lielisi aizstāj kartons. Kas ir krietni lētāk un darbojas kā elpojoša barjera pret putekļiem.

Paldies par komentāriem. Plēve uz šķembām nesaplīsīs – šķembas smalkas. Doma bija, lai tomēr mitrums nelien putuplastā. EPS tomēr uzņem mitrumu. Vēl jāizdomā, ar kādu līmlentu plēves salīmēt.

Šobrīd vēl funktierēju, kādu tiešu putuplastu, cik biezu izvēlēties utt. – http://ej.uz/smn_pplst .

Izplešanās lentas pa perimetru visur – tas jau nešaubīgi vajadzīgs.

Griestos – jā, šobrīd kā reiz pētu, kādu materiālu izmantot. Teorētiski jau jāļauj telpas mitrumam celties uz augšu, nedrīkst to griestos nostopēt. Man te ieteica armēto papīru.

Ā – grīdas dēļu cena no lamināta nemaz baigi neatšķiras. Labs lamināts pat ir dārgāks. Pats nēmu par apm 14 e/m2. Priedi mastrrklass.lv. Montēju uz lāgām un ellloju. Esmu loti apmierināts. Ja neplāno sildāmo grīdu (ko noteikti iesaku), tad dēļi ir ļiti labs variants!

Redz, pareizi minēji, vajag lāgas. Un 14 eur/m2 – tā kā man ir ~100 m2, tad tas cipars šobrīd izklausās gana kosmisks. Plus vēl pēc tam čakars ar slīpēšanu, eļļošanu utt. utjp… Neesmu tam gatavs. Mums šobrīd mājās ir koka grīda – kopšana tiešām neiepriecina.
Lamināts – oi, jāskatās tik piedāvājumi – no 7 līdz 10 eur/m2 var visvisādus variantus dabūt. Bet lab, līdz tam vēēēēl laiks.
Grīdu sildāmu neplānoju. Man interesē maksimāli vienkāršotas sistēmas un lietas. Lai arī bez-elektrības apstākļos varētu dzīvot.

Meloju- http://www.masterklass.lv/lv/products#Batten un 11 eur/m2. Karoč- lamināta cena :)

Izplešanās lentas vietā var arī plāno puķiku likt, tas pasargās grīdu no pamatu aukstuma – zemē temperatūra ir zem 10 grādiem.

Ja grīdas dēļi ir nedaudz virs lamināta cenas tad tos likt būs lētāk, jo atkrīt Estrich, tad vari uz šķembām uzlikt parasto betonu 3-4 cm un uz tā plēvi, latas, vati un grīdas dēļus.

Nu, man šobrīd izskatās, ka putuplasta virspuse beigsies virs betona pamatu lentas.
Grīdas dēļu scenārijs nu nekādi nesanāks lētāks. Betons parastais arī maksā naudiņu, pašrocīgi jāmaisa (~4 kubikmetri). Lāgas, latas, leņķi, skrūves un vēl jādomā, kādu siltinājumu gāzt iekšā grīdā… + daudz lielāks laika personīgā ieguldījums, kas šobrīd ir visai ierobežotā apjomā.

Sveiks Jāni!

Pie kāda pārseguma siltināšanas varianta beigās paliki? Man pašam arī aktuāls jautājums. Nu nepatīk man tā ekovate. Jā, ātri un lēti. Pūš visiem pa labi un kreisi. Bet tas sastāvs – borskābe, boraks.

Tur pretīm ēveļskaidas ar kaļķi. Viss tīrs un dabīgs.

Sveicināts, Normund!
Neesmu vēl pavisam izlēmis. Bieži dzirdu, ka ekovate nerullē, jo mitrumā tomēr dikti sakrītoties. Par boru tik daudz nesatraucos. Ēveļskaidas – foršs variants, bet slānis vajadzīgs baigi biezs (~ 50-60cm), iestrāde kosmiski čakarīga (lai to visu ar kaļķi sajauktu un neapēstu pats kilogramiem pulvera), turklāt kur nu vēl dabūt 50-60 m3 ēveļskaidu (nevis zāģskaidu) uz manu griestu platību. Tas apjoms ir vareni iespaidīgs!!! Ehh…

Write a comment