Noslēguma krāsas eksperiments un ķeramies pie iekšsienām!

11

Posted by Jānis, tas kurš bloga autors | Posted in Apmetums, Logi un durvis | Posted on 27-07-2011

Birkas:, , , , , , , , , , , , , ,

Pa brīvdienām tā nošeftējāmies, ka svētdienas naktī vairs necēlās roka kaut ko uzrakstīt. Šodien gan arī jau vēls un ir iestājies mērens sagurums, taču pienākums pret bloga lasītāju ir svarīgs! :) Lūk, situācijas atskaite. (Šķirstāma bilžu galerija ar attēlu komentāriem šī ieraksta beigās!)

Ārsienas – apmestas ar vismaz diviem slāņiem
Visas ārsienas esam kā minimums divās kārtās apmetuši, dažviet arī trīs vai pat četri slāņi jau ir (kur dziļākas bedres). Domājot par iespējām sienu dabūt pēc iespējas līdzenāku, esam kopēji nonākuši pie secinājuma un domas – tā kā dabūt pilnīgi līdzenas sienas ir pārlieku sarežģīti (jo dažviet tad vajadzēs pat 4-5cm slāni uzlikt), tad tās paliks tādas viļņotas, kādas ir. Pie vainas galvenokārt izvirzītās lazdas, kas tika uzliktas salmu sienu stabilitātes iegūšanai. Tagad, protams, jau esmu galvā izdomājis veidu, kā būtu varējis tās lazdas iegremdēt sienā, nezaudējot vajadzīgo funkcionalitāti, bet nu – pēc kara jau visi gudri… :D Priekš pirmās mājas būs labas arī tādas viļņotas sienas – uz nākamo jau būšu gudrāks.
Tagad kaut kad ir doma ķerties pie noslēdzošā, līdzenā apmetuma slāņa uzlikšanas, kur jāpiestrādā gana rūpīgi. Domāju likt to virsū kā parasti ar ķelli, un kad virsma kādu brīdi jau apžuvusi, kļuvusi mazliet stingrāka, tad plānoju nelīdzenumus un ķelles pēdas izrīvēt ar putuplasta rīvdēli. Virsmu atstāšu matētu nevis pavisam gludu, kā to atstāj metāla ķelle.

Eksperimenti ar krāsu
Jautājums, kas jau labu laiku nodarbina manu galvu – ar ko krāsot/noklāt pabeigto, apmesto sienu, lai apmetumu pasargātu no ūdens uzsūkšanās, taču ļautu tam vienlaicīgi arī elpot. Tā kā gribu saglabāt mālu toni, kaļķa piens vairākās kārtās vai kaļķis ar kazeīnu īsti neinteresē. Lasīju, ka tīra lineļļa arī neesot īsti laba, jo tā tomēr veidojot neelpojošu plēvi (vai tā varētu būt?).

Tad nu nolēmu paeksperimentēt ar pašjauktu krāsu. Visvairāk ņēmu smiltis. Kā pigmentu jaucu klāt oranžo mālu (dabūju no drauga). Kā līmvielu izmantojām svaigi uzvārītu kviešu miltu klīsteri. Un elastīgumam, izturībai piešāvām klāt drusciņ arī lineļļu. Jaucām, ķellējām uz sienas paraugu, tad kāpinājām klīstera īpatsvaru, kas labāk saturēja kopā smilšu graudiņus. Izžūstot krāsa bija tiešām stingra, no klīsterīgākā parauga (bildē labajā malā) smiltis nobirdināt nevarēja.

Izskatās jau neslikti, taču – paņemot ūdens smidzinātāju, uzpūšot virsū un berzējot ar pirkstu, visa krāsas masa nāca nost. Un ūdens bija caur šo krāsu arī daļēji izsūcies cauri līdz apmetumam. Nokasot krāsu ar lāpstiņu, ūdens bija tai ticis cauri līdz māliem. Ok, diennakts varbūt ir par īsu, lai krāsa kārtīgi sacietētu, un arī viens krāsas slānis nav tas prātīgākais variants. Plus, ir sajūta, ka vajadzētu vēl piešaut klāt vairāk to lineļļu. Būs vēl jāpaeksperimentē.

Būs vēl jāparokas un jāpakonsultējas, kā tad uzveidot to labāko krāsas variantu. Būtībā jau varētu iet uz veikalu un pirkt silikāta krāsas vēlamajā tonī un krāsot virsū (šī krāsa elpo (laiž cauri tvaikus)), tomēr kaut kā gribas tomēr pašam mēģināt atrast risinājumu. Vēl brālis domā, ka tik pat labi uz sienas varētu vālēt virsū arī kādus koksnes līdzekļus, kas uz lineļļas bāzes veidoti.

Šodien iesākta iekšsienu apmešana
Man šodien trīs puiši šeftējas pa jaunbūvi. Rezultātā ar vienu slāni ir jau apmesta kāda trešā daļa no iekšsienām. Dabūju šovakar steidzamā kārtā fleksēt nenolīdzinātas sienas, lai uz tām varētu likt virsū mālus. Aparāts dabūja kārtīgi pasvīst, pašam ar rokas jau līkas no procesa, bet nu palikusi nenolīdzināta vien kāda trešdaļa iekšsienu.
Ik pa brīdim pa galvu maļās tramīga doma – ko darīt ar vannas istabas sienām?!?! Ar ko tās apmest/krāsot, lai tās nedabūtu tik daudz ūdens. Ja kādam ir idejas – speriet laukā! It kā ģipša apmetums varētu derēt.

Lāsenis, vējmala, logi..
Vakar beidzot pasūtīju pamatu cokola skārda lāseni, šodien jau gatavs. Rīt savākšu un tad jau būs jāliek virsū. Beidzot arī uz jumta vienā pusē pamanījos uzlikt skārda vējmalu.
Vēl ir doma, ka būtu tā kā laiks pasūtīt logus un durvis, lai varētu apmetumu glīti pielaist pie tiem klāt. Tas būtu tikai prātīgi. Bik jau raustās izdot visu laiku lielāko summu (vismaz 1,5tk Ls), kas maksāta par kaut ko šim mājas procesam – bet nu, agri vai vēlu logus, durvis tāpat vajadzēs un lētāki domāju tie diezin vai ar laiku paliks. Domāju ņemt plastikāta logus ar kāda toņa vai koka faktūras aplīmējumu. Koka logi manās acīs nerullē – vienalga totālā līme, turklāt ik pa pāris gadiem tos jāpārlako utt… Parastos, klasiskos koka logus pētījis neesmu.

Brīvdienās pie manis pieteicās viens interesents, kas kopā ar draudzeni gribētu iemēģināt roku mālu jaukšanā un smērēšanā. Būs viņiem tāda iespēja. Ja vēl kāds grib pievienoties – vienmēr laipni! :)

Aktuālās bildes aplūkojamas interaktīvas galerijas formātā. Lai skatītu bildes tepat šajā lapā, vispirms vienreiz uzklikšķiniet uz bildes paraksta, lai tiktu pie vadības pogām!

Comments (11)

Tu ar ārsienu krāsošanu pārāk nesteidzies. Ja nu piem. pēc ziemas sanāk nepieciešamība kādās vietās to apmetumu pielabot, baigi labi varēs redzēt un sienas sanāks tādas plankumainas, kā zemessargu maskēšanās formas tērps.

Baigi nesteidzos, taču nokrāsot pirms ziemas es gribu obligāti! Vispirms ir, protams, jāļauj tai sienai pāris nedēļas kārtīgi izžūt un tad var domāt par krāsošanu. Es nevēlos uz ziemu atstāt neapstrādātu sienu, jo tas māls ļoti labi uzsūc mitrumu – un to nu es galīgi nekādi nevēlos. Drošvien esmu gana navis, bet man subjektīvi šķiet, ka pa ziemu nekas tur baigi varētu arī nesaplaisāt, ja vien tā siena tagad dabūs kārtīgi izžūt. Lai gan, protams, karkass un manas lazdas “nostaigās”, attiecīgi visādi var sanākt…

Kas attiecas uz plankumainību, vairāk vai mazāk nojaušu par ko Tu runā. Vispār jau pašrocīgi būs pagrūti uzmaisīt perfekti vienādu toni vienmēr, tāpēc te ir ko padomāt. Ja ņem rūpnieciski ražoto silikāta krāsu ar tonējumu, tad gan problēmu varētu nebūt (bet cena, cena.. 10l = virs 20 Ls).

Kā tad īsti ir ar to lineļļu – uzklāta vairākos slāņos tā laiž cauri mitruma tvaikus vai nē?
Un ko iesakāt darīt ar vannasistabas iekšsienām?

Man intrese ka melnu krasu uzjaukt

No sodrējiem

Hmm kas ar ko?
No koka darvas mmm?

Imo viļņotas sienas ir forši.

=> Jānis: Nūū, ja tās sienas būtu konsekventi viļņotas, man jau ar patiesība nebūtu iebildumu. Bet tur tāds randoms sanāk.. Bet nu izdzīvos. :)

Njā, tagad grūti pateikt, kā finālā izskatīsies. Komplektā ar kārtīgām vēja kastēm un koka notekām varētu izdoties itin saderīgi.
Nojumīte virs ieejas gan mani joprojām dzen izmisumā :D

=> Jānis:
Ja tik vien tā “bēda” būtu, kā nojumīte… Ko Tu par to iespringsti. Estēts, jomajo.. :D

kas ar elektro instalāciju ja taisi iekšsienām jau apmetumu? Kā domā vadus savilkt?

Ir aizdomas, ka rozetes likšu gandrīz pie grīdas, nevis pie sienām. Vienīgi nupat vēl izdomāju, ka gaismas slēdžiem jau gan gribi negribi vadus sienā jāiestrādā. Ok, nekas jau baigi nav nokavēts, nāksies tomēr saņemties un izplānot, kur un ko no elektrības es gribu likt. Šitajā apmetuma stadijā kaut kur kaut ko sienā iestrādāt nav nekādu dižu grūtību. Paldies, ka uzvedināji uz domu! :)

Laikam dabushu notekas kas nomonteetas mainot jumtu kadam..

Sveiki!

Pavisam nejauši “uzdūros” uz šī bloga. Žēl ka tikai tagad, izskatās būtu šis tas noderējis plānojos būvniecību.

Bet varbūt tāpat varat palīdzēt ar padomu. Konkrēti jautājums par flīžu likšanu uz māla apmetuma – virtuves daļā vismaz gar plīts zonu kaut kā pret tvaikiem, taukiem jāaizsargā siena… bet pagaidām nav pārliecības vai flīzes uz māla sienas turēsies.

Kādu apdari jūs taisījāt sev virtuves sienām?

Paldies!
Uldis

Write a comment