Talka būs un jumta šīferis jau procesā !

10

Posted by Jānis, tas kurš bloga autors | Posted in Jumts, Sienu konstrukcija, Situācijas atskaite, Talka | Posted on 09-09-2010

Birkas:, , , , , , , , , ,

_DSC0112_DSC0120Talka ar palīgiem būs!
Šajās brīvdienās salmu sienu likšanas talka būs. Uz manis izsūtīto ziņojumu, kas aizgāja pie visiem cilvēkiem, kas ir izrādījuši interesi par šo procesu, noreaģēja viens, kas pacentīsies būt. Pārējie trīs būs mani darba kolēģi ar savām ģimenēm! Savā ziņā varētu teikt – pārsteidzoši, ka pēkšņi nevienam nav interese, jo visu vasaru ļaudis teicās “ooo, Tu tik ziņo, kad liksi sienas – gribu piedalīties!”. Bet nu, es jau saprotu, kartupeļu un sēņu laiks, tā kā viss ir tā kā tam jābūt. Un būs pa skaisto! Ja kādam vēl izbrīvējas laiks – droši ziņojiet. Varat arī tāpat atbraukt ciemā, vai kaut uz pāris stundām. :)
Ķīpas, kā redzams bildēs un kā jau stāstīju, ir pašķirotas un pavisam sausākās iegūlušas drošākā vietā zem jumta. Pārējās puslietojamās slēpjas zem plēves laukā, bet pavisam iepuvušās – gaida savu ceļu uz mežu. _DSC0118Bet izdomāju, ka uz tām vēl varētu arī apmešanu bik patrennēties, respektīvi, pamēģināt kāda māla apmetuma konsistence vislabāk uz ķīpām turas.
Vēl tepat bildītē var redzēt divus uzduramos mietus, kādus plānoju gatavot, lai būtu pirmo ķīpu rindu uz kā uzsēdināt. Nu aptuveni šitā tas varētu arī izskatīties. Atlikušajā brīvajā spraugā starp vainagsijām sabēršu keramzītu – šodien iepirku 200 litrus K-Rautā ar 4-10mm frakciju.
Rīt sākšu pašapmācības procesu sienu stellēšanā, lai 6dien un 7dien tie darbi ar palīgiem jau mazliet raitāk ritētu. Tagad vēl papētīšu apmetuma gatavošanas literatūru.

_DSC0111_DSC0110Beidzot šīfers guļas uz jumta
Lai arī kā gribēju piedalīties, tomēr tiešie darba pienākumi neļāva man šodien piedalīties pie šīfera likšanas. Šodien Didzis ar Arvi izštukoja shēmu un principus, nomērīja jumta plakņu diagonāles un sāka likt virsū loksnes. Process it kā nav sarežģīts, bet nu, ja nekad tāda lieta nav darīta, tad diži ātri tas arī nenotiek. Gala loksnes pēc platuma tika piezāģētas un salaiduma vietu stūri apzāģēti ar parastu figūrzāģi, kuram gan būs jāpiepērk klāt stingrāks zāģītis. Šitie parastie atņirdzās.
Bildes uzņemtas pavisam vēlā vakarā, tāpēc tik štruntīgas.

Iepirkšanās
Šodien braucu meklēt iepriekšminēto keramzītu. Braucu vien K-Rautā, kas pa ceļam. Bez tiem četriem keramzīta maisiem vien iepirku arī divus rokas zāģus, lai būtu ar ko gropes iezāģēt. Vēl paķēru kaudzi ar darba cimdiem un nopirku rulli ar PP auklu ķīpu pārsiešanai. Beidzot iegādāju arī Fiskara universālo cirvi – jau sen gribēju, šobrīd atlaide par 23 Ls. Kā reiz būs ar ko kārklu mietus cirst un asināt. Fiskara grābekļi un lāpsta jau sevi teicami apliecinājuši.
Un pavisam neplānots, spontāns pirkums – AEG skrūvmašīnas komplekts. Apnika no skriet uz brāļa pirti pēc Makitas un tad vēl meklēt kur tāds vai šitāds uzgalītis, urbītis… Bez savas neiztikt. Patika – gana viegla, ar gumijas elementu apdari, 24 slodzes režīmi, trīs darba režīmi (skrūve / urbis / perforators (it kā..)), divi akumulatori (1,4Ah, 12V), kompakta, ērta kaste, kurā bez mērlentas un žiletnaža ir arī kaudze ar uzgaļiem, urbjiem utt. utjp. Ir ok, esmu apmierināts.

Javas maisītājs, fibrocementa loksnes un gatavais māla apmetums
Esmu izvietojis gan Building.lv, gan arī ss.lv sludinājumu, ka interesē iegādāties javas maisītāju. Viens atsaucās – piedāvāja pilnīgi jaunu PSRS laiku aparātu, pirktu par 350 rubļiem, man par 220 Ls – laba betona bumbiermaisītāja cena – atdošot. Sagaidīšu bildes, gribu redzēt, vai tiešām ir tik skaisti… :) Vēlāk piezvanīja cits – mazlietots aparāts ļoti labā stāvoklī, ar riepām un reversu – 120 Ls iekš Rīgas. Jaau saprotamāks cipars.
Šodien parunājos ar vienu paziņu, pie kura it kā ir doma iegādāt fibrocementa loksnes, ar kurām varētu apdarināt putuplasta pamatu cokolu. Ērtāk un ātrāk nekā apmest. Brālis šādu materiālu tādam pat nolūkam izmantojis – ļoti izturīgi un glīti. Loksnes izmērs 2,6 x 0,6 m un cena 4,8 Ls/m2. Attiecīgi man vajadzīgais apjoms izmaksātu ap 140 Ls. Sāku domāt – vai parastais apmetums ar sietu un apmetuma javu nesanāk lētāk? Ir kādam aprēķini no pieredzes?
Šis pats paziņa tā starp citu izmeta, ka tirgo arī !!māla apmetumu un māla grīdas. Neko vairāk nepastāstīja, jābrauc klātienē apskatīt un aprunāt. Jāpalūko intereses pēc, lai gan, ticamākais, priekš manis tas būs manāmi par dārgu. Vēl viņam esot birojā koka sienas moduļa paraugs, kas kārtīgi piepresēts ar salmiem – esot baigi kruts. To arī aplūkošu. :)

Comments (10)

Padalos aprēķinos par materiālu izlietojumu veidojot Sakret dekoratīvo apmetumu. Tehnoloģija paņemta no aeroc mājas lapas.
Izmēģinājuma nolūkos apmetu ar Sakret biezpienu(2mm) 10 kvm skaidbetona sienas. Siena gluda un cieta kā aeroca siena. Rezultātā apmetums sanāca vienkārši lieliski, labāks nekā biju gaidījis – darīju to pirmo reizi.

Tātad materiālu izlietojums uz 1 kv m

grunts BG 0,29 ltr
līmjava BAK 4,37 kg
siets 1,05 kv m
grunts PG 0,39 kg
apmetums SBP 4,01 kg

cena par kv m Ls 3,24. Bet šī cena ir ja materiālus vienkārši nopērk Krautā, pie meklēšanas un lielākiem apjomiem tā būs zemāka.
Reāli man materiāli uz 190 kv.m izmaksāja ap 540 latiem. t.sk. abas gruntis, līmjava, biezpiens, siets un tonis biezpienam. Ja nav lielas pretenzijas, tad dekoratīvo apmetumu pamatiem var nelikt pietiek ar līmjavu. tad no izmaksām atkritīs viena grunts un dekoratīvais.

Jāni, kur tās plakanās šķiedrcementa plāksnes, ko minēji pamatu apdarei var dabūt? Jau iepriekš paldies.
Par mālu mešanu uz salmiem – nupat tā aizdomājos – salmi tomēr ir diezgan higroskopisks materiāls. Vai nevajag to ķīpu virsmu pirms mešanas nogruntēt? Vajadzētu būt tādam pašam efektam kā ar jebkura materiāla gruntēšanu/negruntēšanu. Turas reizes 10 labāk un ilgāk.
Moš ir vērts padomāt – ar špricētāju visu virsmu noiet ar dziļumgrunti. Sliktāk toč nevajadzētu būt.

Par tiem betona maisītājiem… man ar bija viens mājās, šamajam nokāvās gultņi kurie ir uz bumbiera ass, tios nomānīt tam modelim nav iespējams, jo viss metināts utt… nevienas skrūves utml.. Tāpēc iesaku skatīties tādu kurai var arī kautko saremontēt, ja nu rodas vajadzība!

Par to salmu gruntēšanu… nu nekur citos avotos neesmu dzirdējis par salmu gruntēšanu! Bet ideja jau nav peļama! Es domāt, ka māls tāpat labi lips klāt!

Par salmu gruntēšanu. Rudzu salmiem esot par 90 ar kapeikām %, struktūra tāda pati kā kokam.Bet, cik zinam, pie koka sienas apmetums neturas, jo koks uzņem un atdod mitrumu, maina tilpumu utt, utj. Lai turētos, sit ar nagliņām pie sienām skaliņu režģīšus, apmetuma sietus, utt.. Mūsu gadījumā salmu ķīpas sienas,salmu stiebri krustu, šķērsu, ir kā tāds apmetuma siets, kurā ielīpot iekšā, jebkurš apmetums turēsies kā pie apmetuma sieta.plus vēl siets grauzējiem, kas nāk pa virsu, ko var nosaukt arī par apmetuma sietu.
Samitrināt ar pulverizatoru, varbūt … bet gruntēšana manuprāt ir lieka.

Tāks, komentēju visu pēc kārtas.

Int – paldies, tieši tas, ko man gribējās uzzināt par apmetuma izmaksām. Vienīgi uz putuplasta jau šķiet nekādu grunti neliek. Āā, ja nu vienīgi to ar smilšu graudiņiem, lai vispār būtu kaut kas pie kā turēties… Ja kāds var iekomentēt, priecāšos uzklausīt, kā parasti apmetu putuplastu.
Bet nu – 3,24 Ls x 27 m2 (cokols) = 88 Ls, kas tomēr ir par tiesu lētāk nekā fibrocementa loksnes. Bet, ja godīgi, man biezpienu vai lietutiņu tur nevajag. Varētu ar to pašu līmjavu smuku faktūru sataisīt.

Aaaaaa, tās plāksnes var dabūt iekš RB&B kantora – http://www.rbb.lv/ . Precīzu kontaktpersonu iemetīšu e-pastā.

Kas attiecas uz salmu gruntēšanu – gluži kā Runcio saka, tā neviens nedara. Varam uzskatīt, ka grunts funkciju pilda pašķidra māla emulsija, ko kā pirmo vālē virsū uz ķīpām. Var ar kompresoru un pistoli, bet darīšu ar rokām ticamākais. Un tad jau nākamās kārtas nāk ar smilšu un salmu šķiedru piejaukumu – turās labi.

Nēēē, apmetuma javas maisīšanai bumbieris neder – vismaz tā man ir skaidrots. Kā jau bildē varēja redzēt – vajag tādu horizontālu vannu ar gliemezi iekšpusē. Bet nu – tīri eksperimentam no kolēgas Edgara aizņemšos bumbierīti, palūkos, ja nu pēkšņi tomēr kaut kas izdodas.

Didzi, pravdu glagoļiš! :) Bet sietu pret grauzējiem plānojumu tikai apakšpusē pa perimetru uzlikt. Brālis gan saka, ka labākai apmetuma fiksācijai vajagot visu fasādi ar to sietu apvilkt, bet man šķiet lieki izdevumi… Pasaulē reti kur izmanto sietu salmu mājas apmešanai.

konkretizēju – man gatavs biezpiens ar toni izmaksāja Ls 2,84, tā sanāk, ja 540/190. Tikai līmjava būs vēl stipri lētāk. Kad smērēju savu pamatu putuplastu ar līmjavu, tad arī nekādu grunti neliku. Stāv vēl tagad. Ja liek dekoratīvo uz pamatiem, tad tas jādara pašās beigās tik cik reāli tie pamati ir ārā no zemes.

Apskatījos bildi ar jumta seguma tuvplānu. Neesmu eskperts, bet esmu stāvējis klāt pie šiferu likšanas, manuprāt, horizontālo pārlaidumu būtu pareizāk taisīt ar 1,5 vilni, nevis ar pusvilni, kā ir saskatāms bildē.

Arī neesmu eksperts, bet šis process tiek darīts saskaņā ar ražotāja instrukciju. Ja vajadzētu 1,5 vilni – ražotājs to nevilcinātos noteikt instrukcijā, jo tad viņš varētu vairāk materiāla pārdot! :)

Nu… Cerēsim, ka ražotājam taisnība! :) Vai ir kāda weblapa, kur var paskatīties instrukcijas? Tas tā, intereses pēc. :)

Bet, protams – http://www.eternit.lt/katalogas/cat-97-klasika.html
Tepat ir arī instrukcijas PDF.

Write a comment