Saulainās darba dienas pie jumta un sienām

8

Posted by Jānis, tas kurš bloga autors | Posted in Apmetums, Jumts, Sienu konstrukcija, Situācijas atskaite, Talka | Posted on 26-09-2010

Birkas:, , , , , , ,

Uz jumta
_DSC0034_DSC0003Skaistas, siltas un saulainas bija šīs aizritējušās trīs dienas, kuras, protams, bez variantiem pavadīju savā būvobjektā. Es viens pats visas dienas nodzīvojos pa jumtu, likdams šīfera loksnes. Izkodu, izpratu shēmu un tad nu tik jāštancē. Vakardien uz dienas otro pusi piebeidzu vienu plakni un ķēros jau pie otrās, un līdz šim vakaram jau pamanījos salikt padsmit loksnes uz otras plaknes. _DSC0001Ir ko noņemties, loksnes ar nav no tām vieglajām, bet nu – pa lielam darīšanas vaina vien ir. :)
Tā kā 5dien visuvarenais elektrības pavēlnieks bija izdomājis atstāt mani bez špannunga, nonācu pie atklājuma (kas it kā nav nekas pārsteidzošs), ka šīfera loksnes var arī mierīgi ar rokas zāģi zāģēt. Vien aizdomas, ka tas zāģīts visai ātri atkožas.

Palīgi lieliskie
_DSC0009_DSC0010Pozitīvais lādiņš bija 6dien dienas otrajā pusē no Smiltenes! puses atbraukušie palīgi Andris, Gunārs un Beciņa. Mazliet apmācīju puišus un bezkaunīgi kāpu vien atkal uz jumta, kamēr šamējie autonomi un centīgi apguva salmu sienu krāmēšanu. Un sanāca pavisam neslikti, patiesībā labi – kopsummā pa aptuveni vienu darba dienu puiši salika bildē redzamās divas ailes un vēl zem loga. _DSC0032_DSC0011Piezāģēšanai tika izmantots mūsu husītis, kas pēc 20 latu remonta atgriezies ierindā – vajadzēja kārtīgi iztīrīt un filtrus divus nomainīt. Pamazām, bet centīgi ar tām sienām virzamies uz priekšu. Kad jumtu būšu piebeidzis, tad arī ķeršos pats pie šitā pasākuma. Vēlreiz paldies Andrim, Gunāram un feinajai Beciņai par pozitīvajām darba un sarunu pilnajām brīvdienām! :)

Māla apmetuma eksperiments
_DSC0023_DSC0012Kā jau minēju kādā no iepriekšējiem ierakstiem, sieva pirms 9ām dienām uz vienas salmu ķīpas salika dažādas māla apmetuma pļeckas. Tagad tās ir gandrīz izžuvušas, un es patiesībā esmu pat mazliet pārsteigts, cik tās pļeckas īstenībā ir cietas. Skan kā akmens. Protams, tur, kur vairāk smilšu klāt, tās ar pirkstu urbinot birzst nost, bet kopumā esam paši pārliecinājušies, ka no māliem tiešām var kaut ko uzveidot. :) Cits jautājums, protams, kā tas apmetuma slānis un klucis uzvedīsies lielā platībā uz sienas, jo tāds mazs kvadrātiņš jau viena lieta. Bet nu tad jau manīs.

Comments (8)

Nu smuki, ko lai citu saka, drīz jau būsi aizmūrējis karkasu.

Oi, līdz “drīz” vēl jau ir pamatīgs darbs, bet nu – pamazām… :)

Pamatos smilteles vareja uegaazt pirms korpusa buuves, bet tas nu taaa. Vismaz nakoshajam varees ieteikt. Es ar to nedadomaajos savai majai nacaaas 50+ kubus ar tachku stumt. :)

Nūū, man tais pamatos jāgāž šķembas. Tā kā man uz zemes šobrīd daudz salmu, tad es nebūtu bijis priecīgs, ka tie salmi būtu sabiruši tais šķembu spraugās. Tāpēc arī atstāju pagaidām smiltis. Bet nu ar ķerru pēc tam būs ko pastrādāt – tas ir nenoliedzams fakts! :)

Šķembas uz zemes? Pirmo reizi kaut ko tādu redzu. Kāpēc? Visi vienmēr ir bēruši smiltis, tās ideāli kalpo kā pamatne jebkurai grīdai. Šķembas pašrocīgi izlīdzināt ir mission impossible.

Nevis uz zemes, bet jau uz smiltīm, kas man tur 80 tonnas apakšā… :) Šķembas it kā pamatos liek, lai izslēgtu kapilāro mitruma celšanos no grunts uz augšu. Tāpēc tāda doma bij. Ko nu tur baisi līdzināt – uz aci saber pielīdzini, ar blieti novālē un tad jau smiltis vēl kādus 5-10 cm atkal pa virsu, tās jau izlīdzina kā vajag, un tad putuplastu vālē virsū. Uz putuplasta visbeidzot silto grīdu betonu. Pa vidam vēl tur hidroizolācijas plēves kā pienākas. Tā kaut kā.

Jo smalkākas šķembas, jo vieglāk līdzināt.
Es bēru 10-20 cm keramzīta, nelielajai pirtsēkai pietika ar 3 lielajiem maisiem.

Viss pareizi, bet šķembas aizmirsti – pilņigi lieks pasākums. Pirmkārt viņas ir dārgas, otrkārt, pret kapilāro garām, jo būs pilnas ar smiltīm, turklāt kapilārais ne puķikam, ne plēvei tāpat cauri netiek. Nu ir jau viņas līdzināmas – cik nav līdzināts, bet ar smiltīm toč nevar salīdzināt. Gribēju iebraucamajam un auto stāvlaukumam (paliels, ap 100m2 pleķis) izlīdzināt – da nu, fui, ne ar lāpstu tolkom paņemt, ne ar grābekli palīdzināt. Pasaucu kaimiņos esošo traktoru un visu smuki un skaisti nokārtojām :) Bet mājas iekšpusē – nu nē, lieka greznība. Vismaz vēl nesen šķembas bija praktiski buma laika cenā, kamēr smiltis bija gandrīz uz pusi lētākas. Manā galā (gan viens, gan otrs karjeri ir 10km attālumā) smilšu pilns lielais kamazs ir 30 Ls, šķembas bez 100 Ls nekust no vietas.

Write a comment