Divas dienas salmu sienu būvēšanā aizvadītas

7

Posted by Jānis, tas kurš bloga autors | Posted in Sienu konstrukcija, Talka, būvmateriāli | Posted on 13-09-2010

Birkas:, , , , , , , ,

Pavisam precīzi būtu teikt, ka ir aizvadīta aptuveni pusotra diena, jo pirmajā dienā talkotāji ieradās _DSC0041_DSC0042manāmi uz dienas vidu, taču bez viņiem es viens pats ne tuvu nebūtu paveicis tik, cik ir paveikts. Paldies Andim, Arvim, Uģim, Gabim, Ingmāram un Kasparam par spēka rokām, un, protams, arī pateicība Ivetai, Ilzītei, Vitai un Ilzei par gara uzturēšanu!! :) Gabim pienākas ūberpateicība par izturību abu dienu garumā!  Visu cieņu Jums, draugi!

It kā lēni

Gabis stūķē salmus spraugās

Gabis stūķē salmus spraugās

Andis nikni presē ķīpas

Andis nikni presē ķīpas

Galvā naivi likās (kā vienmēr), ka process varētu noritēt ātrāk, bet nu, tas ir tik ātrs cik ir. Padarīšanu palēnina stūru un slīpo atgāžņu gropju iezāģēšana ķīpās, kā arī ķīpu pielāgošana pēc garuma. Iezāģēšanu pirmajā dienā veicu ar rokas zāģi… Pēc tam sapratu, ka nav nopietni, paņēmu no brāļa benzīna Husqarnu. Ja pēc katras ķīpas nebūtu pa jaunu jāpievelk ķēde, būtu jau labi.

Jānis ar Uģi ķimerējas ap pārsiešanu

Jānis ar Uģi ķimerējas ap pārsiešanu

Arvis uz fikso izveidojis "persuader" jeb pārliecināšanas āmuriņu

Arvis uz fikso izveidojis "persuader" jeb pārliecināšanas āmuriņu

Pārsienšana ar speciālajām adatām ir lēns process, bet neko darīt. Kaut kā tomēr rēķinot projekta karkasu nebiju gana labi izdomājis tos attālumus starp statņiem. Arī augstumā karkasā nevar ietuncīt pilnas 7as rindas ar ķīpām, bet mēs jau izdomājām, kā šo lietu gana operatīvi risināt, jo arī zem logu palodzēm pilna augstuma ķīpa nelabprāt ielien. Būs ok.

Sienu līdzināšana
Sienu līdzenums beigās būs gan ar āmuru jāpielabo, gan nešaubīgi ar kādu plakano dzīvžoga zāģi jāpielīdzina. Daudzviet karkasa statņi un atgāžņi ir vairāk uz āru nekā ķīpa – tas nozīmē, būs vien jālieto siets, aiz kura jāaizbāž salmi, lai neveidotos baisās bedres apdarē. Gribējās iztikt bez sieta visā plaknē, bet izskatās, ka nebūs variantu.
_DSC0037_DSC0039Sienas vertikālās stabilitātes nodrošināšanai dzinām cauri vertikālus mietus. Sākām to darīt jau no 3ās rindas, nevis 4ās kā biju domājies. Un tā kā pašās augšējās rindās mietu no augšas neiedzīsi, pastāv iespējamība, ka nāksies izveikt sienu stabilitātes nostiprināšanu tā, kā to izveica Jaunsauliešu Aleksandrs (skatīt šeit).

Sienu apmešana – iespējams, mehanizēta

Kaspars pārpresēja pamatīgu kaudzīti ar ķīpām (paldies par otru motorzāģi)

Kaspars pārpresēja pamatīgu kaudzīti ar ķīpām (paldies par otru motorzāģi)

Gabis asina mietus sienas stabilitātei

Gabis asina mietus sienas stabilitātei

Ņemot vērā, ka sienu būve notiek gana lēni, manuālai apmešanai ar māliem var gluži vienkārši neatlikt laika, jo, ja naktīs ir zem nulle grādiem, apmetumu likt virsū nevar. Tāpēc apsveru iespējamību izmantot kaut kadu mašīnapmetumu, ar kuru vismaz vienu divas kārtas vajadzētu nopūst, lai ēka var droši pārziemot. Pagaidām gan nav ne jausmas,
cik tas maksā un vai es to maz varu atļauties. Komentāros man mierīgi iesaka, ka apmetumam var izmantot arī kaļķi, kaļķi+cementu, lai nav obligāti ar ūdens nenoturīgajiem māliem jāpļeckājas. Šito kārtīgi jāapsmadzeņo, jo baaaaaigi vajadzētu tomēr tās salmu sienas līdz ziemai kaut vai zem rupjā apmetuma bez finiša apdares dabūt, lai laika apstākļi tām nedara pāri.

Cokola apmešana
_DSC0040Putuplasta cokolu jau arī vajadzētu līdz ziemai apdarināt, lai tas nebūtu pakļauts saules UV starojumam. Pagaidām apsveru ekonimiski izdevīgāko un veiklāko variantu, kas arī vizuālā ziņā varētu mani pilnībā apmierināt. Tātad, doma ir uz tā putuplasta uzklāt šim nolūkam paredzētu līmjavu – tādu, kas līp pie tā putuplasta klāt. Un to līmjavu vienkārši iefakturēt. Un viss. Pagaidām var palikt pelēks, bet var arī nokrāsot. Mani šāds variants pilnībā apmierinātu, vienīgi jāatrod īstā līmjava.

Comments (7)

Tas par ko Jānis šeit nerunā, jo vienkārši vairs nepamana, ir tas, ka strādāt ar ķīpām ir diezgan patīkami. Smaržo koks un salmi, svaigs gaiss…. Kas ir veči – vajag saziepēties un palīdzēt džekam saraut, lai līdz slapjajam laikam tiek zem māliem.

Gribu riktīgi aizbraukt palīdzēt, tagad tikšu vaļā no kaut kāda vīrusa kurš ir iemiesojies manī, noteikti došos palīgā! ;)

p.s. sāk izskatīties iespaidīgi ;)

nedomāju, ka Tev iet lēni, ir ļoti OK pie izvēlētā būvēšanas darbu organizācijas veida. Uzdevumiem jābūt izpildāmiem un mērķiem ir jābūt sasniedzamiem. Vienīgi šajā būvniecības stadijā ir visiem jāatņem sērkoki un šķiltavas un smēķētava jāierīko 100m attālumā pa vējam. Cerams Tev ir pilna ūdensmuca un spaiņi pa ķērienam?

Jā Ints45 ir taisnība! Vai esi padomājis par rīcību uguns grēka gadījumā!!? Vismaz katrs kas dodas talkā līdzi jāņem bugatieris! Jā presēti salmi nedeg, bet tur jau tāpat daudz salmu gruži utt… Varbūt ir vērts padomāt, ja nu… drošība pirmajā vietā!

Jā, piebilde par drošību neslikta. Es, protams, varu teikt, ka tik ātri no mazas pamanītas dzirksteles tur kvadrātmetrs neaizsvilsies, taču NEKAD nesaki NEKAD. Tātad – parūpēšos par šo lietu! Paldies!

Esi sakontaktējies ar šo vīru Aleksi http://salmumaja.lv/kontaktiem/

Skatos viņam ir tāds maisītājs kāds tev vajadzīgs, iespējams varbūt var izīrēt vaik kuatkā savādāk?!

Un vēl viņam sameistarots māla apmetuma pūtējs! Fīča jau vienkārša, kompresors–>pistole uz kuras tvertne ar šķidro apmetumu.
http://salmumaja.lv/2010/apsaude-otraja-stava/

Iesaku palasīt forumu “Brīvo metinātāju forums” radoši džeki ar radošām idejām, izpalīdzēs arī tev!
Reku labs raxts no formua, lai lasītu jāpiereģistrējas.
http://hho.miga.lv/phpBB3/index.php

Reku tas raxts print PDF http://www.failiem.lv/list.php?i=gjmzvk

Pie Aleksandra esmu 2x ciemos personīgi bijis un klātienē viņa māju apskatījis, par visu ko izrunājies.
No viņa maisītāju nedabūt, jo viņam pašam vajag – joprojām darbojas ar iekšapmetumu utt. Par 120 Ls es pats varu nopirkt tagad pavisam svaigu aparātu, taču – ļoti nopietni apsveru iespējamību izmantot kaļķa mašīnapmetumu, lai tomēr paspētu līdz ziemai sienas noklāt. Sarunu par šo tematu varat aplūkot te iekš building foruma.
Runcio – paldies par visādajiem ieteikumiem un variantiem! Thumbs Up! :)

Write a comment