Karkass jau līdz griestu pārsegumiem

10

Posted by Jānis, tas kurš bloga autors | Posted in Jumts, Koka karkass, Sienu konstrukcija, Situācijas atskaite, Ventilācija | Posted on 30-07-2010

Birkas:, , , , , ,

Pa pāris dienām kopš pēdējā ieraksta blogā kopīgiem spēkiem, taču visvairāk darbojoties tieši abiem meistariem Didžiem, mana māja ir tikusi jau līdz griestu pārsegumiem. Tiesa, visi vēl nav salikti, bet darbi norit patīkami raiti. Aizvien jūtos pozitīvi pārsteigts, cik tā māja ir liela. Un kad vēl jumts uz augšu sliesies, uuuuhhhh, būs pavisam kosmoss… :D

_DSC0014_DSC0002 (2)Vainagsijas
Kad visi statņi vertikālie tika salikti, un uz tiem sastellējām virsū mūrlatas jeb manā gadījumā pareizāk būtu teikt augšējās vainagsijas (kronis), tad, paturot prātā meteorologu izziņotos vētras un “tornado” draudus, meistari steidza salikt karkasā slīpos atgāžņus, lai tas pasākums turētos jau daudz pārliecinošāk. Uz savienojumu vietām, kur vajadzīgs, tika pieskrūvēti arī montāžas lentu gabali un vietām arī leņķi. Vainagsijas pie statņiem, kur iespējams, tika pienaglotas arī ar kārtīgām 20cm naglām. Tā teikt, meistari ir izmantojuši labu sajaukumu no visādām karkasa fiksācijas metodēm, lai man tā māja turētos labi un droši.

_DSC0013 (2)_DSC0017Griestu pārseguma sijas
Tā kā augšējā vainagsija vietā, tad šodien jau nodarbojāmies ar masīvo griestu pārsegumu siju vietā likšanu. Ar prātu un trim roku pāriem tie 150×220 brusu monstri savu vietu atrada visai ātri. Tad nu līdz vakaram ar atpūtas pārtraukumiem pa vidu uzspējām salikt pusi no šīm pārseguma sijām. Pie abām ārējām vainagsijām brusas stiprinās ar brusu kurpēm, kuras tiek gan pieskrūvētas, gan arī piefiksētas ar vītņstieņiem. Pa vidu uz nesošās iekšsienas brusas gulstas virsū un atrodas blakus viena otrai. Tur tās tiek pienaglotas un kopā saskrūvētas ar vītņstieņiem. Izskatās pavisam labi. Rīt pie šī procesa darbu turpināsim. Piebildīšu, ka daļu no pārseguma brusām mēs kombinējam no 150×150 un 50×150 materiāla, jo kokmateriālu piegādātājs kaut ko mēreni saimsējies aprēķinos un vienu materiālu atvedis par daudz, otru par maz… Klāt vienalga pasūtīju, jo pietrūkās, bet nu daļu kombinējam, lai nestāv process uz vietas.

_DSC0019 (2)_DSC0020 (2)Ventilācija un skurstenis
Cītīgi štukoju un domāju, kā prātīgāk ar ventilācijas lietām tikt galā. No tā atkarīgs, vai pērku skursteni ar ventilācijas šahtu vai bez. Kopumā esmu noskatījis lētaku Čehijā ražotu Schiedel analogu – keramisko čaulu, kas ietērpta keramzītblokos. Skurstenis (6m garš) man zem 400 Ls izmaksās.
_DSC0021 (2)_DSC0027Tad nu izdomāju, ka virtuves nosūcēju, kā arī vannasistabas ventilāciju jālaiž pa taisno caur sienu, caurulē ieliekot gan aizvērtni (varbūt par divus), lai ventilatoram nedarbojoties nenāk telpā aukstais gaiss, gan arī, protams, tajā jāievieto ventilatoru. Tas man likās prātīgās variants, nekā vilkt no virtuves un vannas istabas vismaz 6 metrus garas caurules līdz ēkas viducim, līdz ventilācijas skurstenim. Tualetei – tai gan uz bēniņiem uz augšu ventilāciju jāizveido, kaut kur pie vēja kastes. Savukārt, gaisa pieplūde domājams noritēs caur pakešu logu ziemas ventilācijas spraugām. Plus, nu nebūs jau man tā māja arī ūber perfekti nohermetizēta kā celofāna maisiņš. Mehāniskas gaisa pievades un rekuperatorus vispār neapsveru. Rekur, iekš building.lv foruma biju uzdevis jautājumu – varat palasīties, ko citi saka.

Gaisa pievade krāsnij
Ak jā – vēl izdomājām, ka jānorealizē projektā iezīmētā štelle, kad krāsnij tiek pievadīts gaiss pa grīdā ievietotu cauruli.Tas ir labi gan krāsns vilkmei, gan arī krāsns “neizēdīs” skābekli no dzīvojamās telpas – jo man taču paredzēta kamīnkrāsns ar centrālapkures pieslēgumu. Tā kā man pamatos kā reizi no veidņu distanceriem palicis 50mm caurums – tad to arī domāju lietderīgi izmantot šim gaisa pievades pasākumam. Vien jautājums – vai pa 50mm diametra cauruli, kas ir aptuveni 6-7m gara, varētu noritēt kaut kāda vērā ņemama gaisa pieplūde krāsnij?

Pamatu stabiņi lievenim
Kamēr norit karkasa celšana uz augšu, man jāsarūpē pamatu stabiņi lievenim/nojumītei pie galvenajām ieejas durvīm. Domāju veidot stabveida pamatus. Diemžēl, vietējā būvmateriālu veikalā nebija 20cm diametra pelēkās kanalizācijas caurules – gribēju tādas izmantot kā veidņus. Nospļāvos, dārgās oranžās nepirkšu. Ņemšu un uzveidošu vien stabiņu veidnīšus no sava pamatveidņu saplākšņa. Pēdai zem šiem stabiņiem sadabūju trīs nevienam nevajadzīgus gruntīgus betona sētas stabus. Izrakšu tranšeju, ieguldīšu tos, likšu virsū saplākšņa veidņus, aizrakšu ciet, uzmaisīšu ar rokām betonu, gāzīšu to iekšā. Ielikšu armatūras stieņus un pa virsu būvkaluma staba balstu. Gatavs. Tuvākajās dienās šito jāizdara.

Jumts un šīferis…
Uhh, šitais man tāds āķīgākais jautājums pēdējā laikā. Naudiņas ļoti ierobežotas, tāpēc izlēmām par lētāko variantu – bezazbesta šīferi. Man patiesībā šis materiāls patīk, jo tas ir ilgmūžīgs, izturīgs, smags un lētāks par ikvienu citu tipisko variantu. Populārākās ir Lietuvā ražotās Eternit viļņotās loksnes. Modelis Klasika ir lielas 2 kvadrātmetru loksnes, kuru cena zem 3 Ls/m2, taču vienīgais mīnuss, ka šim modelim nav komplektējošo kores utt. detaļu – tās no skārda atsevišķi jāpasūta, jāizgatavo. Dārgākiem šitā šīfera modeļiem jau ir oriģinālās detaļas… Bet, laikam nav ko ņemties, būs vien jāņem tās lielās šīfera loksnes un skārdu jāpiesūta klāt jau gatavu detaļu izskatā. Šīferi naudas ekonomijas nolūkos doma ņemt bezkrāsainu.

_DSC0048_DSC0036Noskaņas bildes
Šodien vienam projektam, par kuru pavisam drīz uzzināsiet un kura atbalstam aicināšu ikvienu no jums palīgā, uztaisījām fiksās noskaņu bildītes ar salmu ķīpām iekš karkasa. Vienkārši bez iezāģējumiem saliku salmu ķīpas un beidzot arī pats pazīmējos kameras priekšā… :D
Cilājot ķīpas sapratu, ka nešaubīgi daļa būs jāpārsien, daļa būs baigi jāapzāģē, lai nav robainas, un daļa būs jāizmet meslainē vai jāpaķidā, lai likvidētu pelējuma pēdas, kas radušās mitruma ietekmē (neviena plēve nav mūžīga). Bet būs labi. Sajūtas ir labas tas ķīpas cilājot. Pamēģināju iezāģēt gropi – to var izdarīt ar visparastāko zāģi. Neslikti sanāk.

Visbeidzot, kā jau pāris pēdējos bloga ierakstos esmu ziņojis, ēkas ātrā progresa galerija joprojām aplūkojama. :)

Comments (10)

Par virtuves nosūcēja izvadu doma ir pareiza – jo īsāks tas būs, jo vieglāk būs virtuves nosūcējam un klusāks tas būs.
Uz ziemas ventilāciju gaisa pieplūdei gan es nepaļautos un 5cm gaisa pieplūde krāsnij arī būs nepietiekama. Ja ir iespēja dabūt krāsns dokumentāciju – ievērtē to, tur rakstīts, kāda šķērsgriezuma gaisa pieplūde nepieciešama.

Qued, a Tev jau pašam arī nav mehāniskās gaisa pieplūdes mājoklī, respektīvi, ja nemaldos, tā vismaz nav vēl izbūvēta un pabeigta?
Krāsns varētu iztikt arī bez gaisa pieplūdes vispār – tā vilktu gaisu no telpas, taču tas nav tas foršākais variants. Nebūs ko elpot. :D

labaak jau buutu likt 10cm cauruli tai kraasnij, bet domaaju ka arii 5cm buus gana labi galvenais lai rodas caurveesh tad jau gaiss pluudiis :)

Šaubu nav, ka lielāka caurule dotu lielāku gaisa pieplūdi. Bet ir tā, ka pamatos vienkārši jau ir 5cm diametra caurums, tāpēc it kā ap šo izmēru arī maļos. :) Tomēr labāk nekā nekas.

Ja skursteni taisa ap 18 cm, kāpēc ieplūdei tikai 5?
Patiesībā ievilks caur salmiem un elpot tieši būs, ko.

Jāni, nejauc ventilāciju ar gaisa pieplūdes kanāliem nosūcējam un krāsnij. Tās idejiski ir dažādas lietas, lai arī, cik saprotu, pirmā var nodrošināt, ka var iztikt bez pārējā.
Krāsns var vilkt gaisu no telpas, bet tad tur nebūs gaisa – šajā tekstā nav jēgas, nav loģikas.

Ei, vīri – jūs te paši kaut ko gribat baigi sarežģīt. Es teicu, ka lietas uztveru vienkārši.
No vannas istabas mitrumu prom jādabū? Tātad, sienā caurums ar ventilatoru.
No WC smaciņu prom jādabū? Tātad kanāls uz jumtu.
No virtuves virsplīts nosūcēja mitrie tvaiki un kāpostu aromāts prom jādabū? Tātad sienā caurums ar ventilatoru.
No kurienes gaiss nāks vietā? Gan kā es teicu, gan arī kā Māris saka – caur logu vēdināšanas režīmu un nebūt ne ūberhermētisko ēkas konstrukciju.
Aber, kā tāds pozitīvais žests krāsnij – ieveidošu to zemgrīdas caurulīti (kaut vai tievo) gaisa pievadei pie pašas, pašas krāsns, lai nebūtu tik daudz gaisa pa tiešo no telpas kubatūras jāņem. Nekā neloģiska tur nav. (Lai gan man pašreiz mansardu ziemā sila Jotula, kas gaisu protams ņem no telpas (kurai NAV nekādu netilācijas pievadu). Jūtamies normāli, vien mitrināt to gaisu vajag.)

Attiecīgi, izlasot visu augstāk minēto – vai man vispār vajag skursteni ar atsevišķu ventilācijas šahtu? Ja vajag – ko es pie tās slēgšu? Skursteņa šahtu gaisa pievadam tak neizmantosi – tikai aizvadīšanai prom. Ir tā?

Es Tev tomēr ieteiktu to eju uztaisīt, kaut vai “nenoskārstai vajdzībai”. Starpība cenā starp bloku vai pusotru, cik atceros, nebija liela.

Ook, domu sapratu. Starpība cenā ir aptuveni 50 Ls. Padomās.

Varbūt kaut kur esmu palaidis garām, bet saki mani, kā Tu plāno, piemēram, vasarā uzsildīt ūdeni?

Jānis: Šim nolūkam tiks izmantots elektriskais ūdens boileris. Varbūt sanāks tikt pie kombinētā, ko ziemā varētu no apkures papildus piesildīt, bet vasarā tikai uz elektrības darbināt.

Write a comment